İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Çantalarımızın ilham kaynağı gökyüzünü süsleyen takımyıldızları ve hikayeleri

Çantalarımızın ilham kaynağı gökyüzünü süsleyen takımyıldızları ve hikayeleri

Gökyüzü, ilk çağlardan itibaren insanlığın odağına girmiş ve birçok araştırmalara konu olmuş bir boşluktur. Gökyüzü; din, mitoloji, bilim ve kültür gibi birçok alanda karşımıza çıkmıştır. Gökyüzünde yer alan yıldızlar da geçmişten günümüze birçok tarihi olayla birlikte varlığını sürdürmüştür. Sizler için hazırladığımız içeriğimizde takımyıldızlarının mitolojik hikayelerini mercek altına aldık. Bu hikayeleri daha yakından tanımak için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Takımyıldız, yıldızların, insanlar tarafından daha kolay bulunabilmesi için gruplandırılmasına verilen isimdir. Daha kolay hatırlanabilmesi için takımyıldızlara mitolojik karakterlerin isimleri verilir. İlk çağlardan itibaren insanların ilgi odağında olan takımyıldızlar, mitolojik karakter isimlerinin yanı sıra mitolojik hikayelerle de anılırlar. 20. yüzyılda takımyıldızları, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından 88 bölgeye ayrılır. Bu sayede gökyüzündeki cisimler daha kolay adlandırılabilmektedir. En çok bilinen takımyıldızlarının mitolojik hikayelerini sizler için inceledik. Dilerseniz başlayalım.

Orion Takımyıldızı

En çok bilinen takımyıldızlarından biri olan Orion Takımyıldızı, ismini Yunan mitolojisinde avcı Orion’dan alır. Bundan dolayı Orion Takımyıldızının Türkçe adı “Avcı” Takımyıldızı olarak bilinir. Orion, çok yetenekli bir avcıdır ve bu yeteneği ile Olimpos’taki tanrıların dikkatini çeker. Av tanrıçası olarak bilinen Artemis, Orion’un bu yeteneğinden oldukça etkilenir ve birlikte avlanmayı teklif eder. Orion, bu teklifi kabul eder. Birlikte çıktıkları avın ardından Artemis, Olimpos’taki bütün tanrılara Orion’u över. Orion’un bu övgüler karşısında gözü döner. Bir sonraki gün tekrar ava çıkar ve önüne gelen her şeyi avlayarak Artemis’e sunar. Artemis, bu davranışa çok sinirlenerek yerden bir akrep çıkartır. Akrep tarafından sokulan Orion, ölür. Zeus, Orion’u hizmetlerinden dolayı, takımyıldızı olarak gökyüzüne gönderir. Akrep Takımyıldızının yalnızca yazın, Orion Takımyıldızının ise yalnızca kışın görünmesinin nedeninin bu olduğu düşünülür.

Ursa Major ve Ursa Minor Takımyıldızları

Büyük Ayı ve Küçük Ayı Takımyıldızları olarak da bilinen Ursa Major ve Ursa Minor, en bilinen takımyıldızlardan ikisidir. Mitolojide Zeus ile denk bir konuma sahip olan Jüpiter’in sevgilileri Callisto ve Arcas’ın Hera tarafından ayıya dönüştürülmeleriyle bu takımyıldızları oluşur. Callisto ve Arcas baba oğuldur. Callisto Büyük Ayı Takımyıldızını simgelerken Arcas Küçük Ayı Takımyıldızını simgeler. Küçük Ayı Takımyıldızında yer alan Kutup Yıldızı, en çok tanınan yıldızlardan biridir.

Scorpius (Akrep) Takımyıldızı

Scorpius yani Akrep Takımyıldızı adını, daha önce de Orion Takımyıldızının hikayesinde bahsettiğimiz, Orion’u sokan akrepten alır. Scorpius Takımyıldızı içerisinde yer alan Antares ve Betelgeuse gibi yıldızlardan dolayı kızıl bir görünüme sahiptir. Bu yüzden Scorpius Takımyıldızı, Mars ile oldukça sık karıştırılır.

Taurus (Boğa) Takımyıldızı

Bir diğer bilinen Takımyıldızı ise Boğa Takımyıldızıdır. Titan Atlas, tanrıların evrenin yönetimini ele geçirmesi üzerine isyan eder fakat isyanı başarısız olur. Bunun üzerine Zeus, Titan Atlas’ı sonsuza dek gökyüzünü taşımakla cezalandırır. Titan Atlas’ın kızları Merope, Alcyone, Celaeno, Electra, Sterope, Taygete ve Maia bu ceza üzerine yıkılırlar. Zeus, bu yedi kız kardeşe üzülür ve onları babalarına daha yakın olmaları için gökyüzüne bir takımyıldızı olarak gönderir. Taurus Takımyıldızına bakıldığında bu yıldızların yalnızca altı tanesi gözlemlenebilir. Gözükmeyen yıldızın Electra olduğu ve babasına verilen bu ceza karşısında ışığını sakladığı düşünülür.

Canis Major ve Canis Minor

Büyük Köpek ve Küçük Köpek Takımyıldızları olarak da bilinen Canis Major ve Minor, diğer Takımyıldızları kadar çok bilinmezler. Canis Major (Büyük Köpek), Orion’un köpeğidir. Hızlı koşması ve kimse tarafından yakalanamaması ile bilinen Canis Major, tilki ile uzun bir kovalamacaya girer. Bu bitmek bilmeyen kovalamacadan sinirlenen Zeus, Canis Major’u ve tilkiyi Orion’un yanına, yani gökyüzüne bir takımyıldızı olarak gönderir. Böylelikle ortaya Canis Major ve Canis Minor Takımyıldızları çıkar.

Read more

Sürdürülebilirlik Nedir, Neden Önemlidir? Sürdürülebilirlik Örnekleri Nelerdir?
çanta

Sürdürülebilirlik Nedir, Neden Önemlidir? Sürdürülebilirlik Örnekleri Nelerdir?

Sürdürülebilirlik kavramı ilk kez 20. yüzyılın başında ortaya çıkmıştır. Bu kavram, nüfusun artması, ormanlık alanların azalması ve artan gıda ihtiyacı ile birlikte dünyadaki kaynakların doğru ve v...

Daha fazlasını oku